Taurules

TAURULES

 

TAURULES

Naam Taurules
Bouwjaar 2007
Tewaterlating 16-06-2007
Type Sloeper/Opduwer
Motor Solé Mini 29 (Mitsubishi)
Vermogen 27,2 bij 3600 omw/1min
Keerkopppeling Techodrive TMC40, Reductie 2:1
Koeling Kielkoeling

 

De Taurules is onze sleepboot, deze gebruiken we als begeleidingsboot of als sleper waarvoor hij bedoeld is. Met zomerkampen is het vooral een bootje waarmee de leiding zich verplaatst tussen de “Poseidon” en het vaste land voor het doen van boodschappen.

Voor grote afstanden gebruiken we de sleper niet om de lelievletten te slepen maar zetten wij deze op het dek van de “Poseidon”. De sleper in zodanig geconstrueerd dat ook op dek gezet kan worden.

Al eerder hebben we bij onze verenging een slepertje gehad maar bleek niet goed geschikt te zijn voor wat wij er mee wilde kunnen doen. Het bootje was veel te laag en was dus niet geschikt als calamiteiten bootje bij slecht weer. De Taurulus is verkocht en sinds een aantal jaar vaart deze bij een andere scoutinggroep onder de naam Hercules.

In 2006 is er een snijpakket aangeschaft en hebben we in eigen beheer in de loods van ons clubhuis de boot in elkaar gelast. Een Mercedes OM636 zou gaan zorgen voor de voorstuwing. De boot kwam in Juni 2007 gereed.

Na ongeveer 3 jaar varen hield de Mercedes motor het voor gezien, inmiddels hadden we al een aantal storing gehad en wilde we graag een betrouwbare motor.

Er is toen gekozen om er een 3 cilinder Solé Mini in te zetten, deze had wel 10 Pk minder als de Mercedes maar in de praktijk merk je er weinig verschil van.

Al met al zijn wij trots op onze mooie sleper, los van dat het een functioneel bootje is trekken we ook veel bekijks. Dit model boot word ook wel opduwer genoemd.

Vroeger waren er veel binnenvaartschepen die geen motor hadden, deze deden alles nog zeilend. Zo’n opduwer was dan een uitkomst, deze werd met de voorkant tegen de spiegel van het schip aan gedrukt en zo werd het schip voortbewogen. Uiteraard kon er ook mee gesleept worden dan kwam de opduwer voor het schip met een sleeplijn

slide

slide

slide